i choose to escape my home rather than inhabiting the flesh my mother put so well together. carefully grown for me. because it wasn’t always a safe place, it didn’t always feel like home. when i am afraid now, i go en route, to his, hers, theirs. collect memories, stories without living them and thus giving it no place to rest, give myself no place to rest. but all i want is to come home. i want to stop running, hiding, escaping, i want to stay inside my own.
–  i need a homecoming 

Waar ik vandaan kom, zorgt iedereen voor elkaar, maar niemand voor zichzelf. Dat laatste is een luxe waar je pas aan toekomt als je uit de fase van overleven komt. Self care wordt verkocht als lifestyle, ‘oppervlakkig of zweverig’ is het stigma dat eraan kleeft. Terwijl het mogelijk een grotere politieke en maatschappelijke noodzaak heeft dan wij eraan toekennen. Self care heeft alles te maken met eigenwaarde en eigenwaarde weer met zelfvertrouwen en dat bepaalt weer hoe groot het podium is dat je inneemt. En hier wordt het een politiek debat, want incoming… ’t privilege dat self care heet.

Self care krijgt veel te vaak de stempel dat het een luxe product is en geen noodzaak, dat het een verwennerij is of egoïstisch zelfs. Veel self care rituelen of gewoontes zijn financieel nauwelijks haalbaar voor minimum inkomens. Als jij voor tweehonderd euro per maand alles moet doen, ga je geen yoga volgen voor 15 euro per les of een mindfulness cursus volgen voor een hoger tarief, een coach spreken voor 50 euro per uur of een zelfhulpboek kopen van 19 euro, zelfs een biebpas met stadspaskorting voelt als een grote, luxe uitgave als je er een levensmiddel voor moet inleveren. En iedere wellness junkie zal ’t met me eens zijn, dat je pas echt overtuigt raakt van de kracht van everything yogi als je ’t in een groep beleeft.

Ironisch, want meer privileges vergaren begint bij self care: zelfkennis, uiterlijke verzorging, sporten, gezonde voeding, reflectie. Innerlijke verzorging is net als uiterlijke verzorging een reflectie van je zelfbeeld. Dat projecteer ook op de wereld, je ziet er gezond en verzorgd uit, je hebt een krachtige houding als je sport en je bent je bewust van wat je wilt en hoe daar te komen, als je net uit je coachingsessie loopt. Kom jij door al die lessen, quality foods en kleding met je hele verzorgde zelf een ruimte binnen, dan projecteer je focus, daadkracht en vertrouwen op je omgeving. En dat wat je projecteert, krijg je terug. De waarde vergroten van jezelf of van de dingen in je leven (tijd, ruimte en mensen) doe je door ervoor te zorgen. Het is een wisselwerking en het maakt niet uit waar je begint: iemand met een hoge eigenwaarde zorgt goed voor zichzelf, en iemand die goed voor zichzelf zorgt, daarvan groeit de eigenwaarde.

Je leert pas hoe belangrijk je bent, hoe belangrijk je jezelf vindt als je de tijd neemt voor jezelf. En je leert pas dat dat geen teken is van egoïsme (zoals je dat misschien eerder hebt geleerd) als je opeens energie, liefde en geld over hebt om ’t door te geven. In de wijze woorden van Oprah: “remember to fill your cup up and let it overflow to the others in your life.”

Dus wie je ook bent en welke middelen je ook hebt. Je self care is van jou. De dingen die je doet om bij jezelf te komen om je eigenwaarde te vergroten om aan jezelf te laten zien; hé ik ben hier en ik doe ertoe zoals ik ben, zijn van jou. Handelen naar die overtuiging geeft je steeds meer vertrouwen in jezelf, en die privileges zullen dan echt volgen.

 

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s