Wat je op dit moment ook voelt, lean in en let go. Deze zin, ik gebruik hem graag. Op instagram, maar ook daarbuiten. Tegen mezelf en de rest van de wereld, soms zitten mensen erop te wachten en soms misschien niet. Maar zo’n simpele zin, hoe ziet zo’n cliché er in de realiteit uit? Hoe kanaliseer je emoties zonder eraan voorbij te gaan?

Als je ’s nachts niet slapen kunt, omdat je aldoor denkt aan kleine of grote zorgen. Wanneer de frustratie hoog op loopt omdat je dreumes maar niet wil doen wat jij wilt. Of als je vastloopt in een opdracht op je werk denk dan aan dit lijstje, manieren die meteen toepasbaar zijn, waar je ook bent.

Use (e)motion
Dans of eigenlijk, beweeg de emoties uit je lijf. We zijn gewend te praten over wat we voelen, we horen vaak dat, dat is wat we moeten doen. Gek eigenlijk, want gevoelens zijn sensaties die door je lichaam razen, waarom zou je (altijd) een tolk gebruiken als je ook in de taal van je emotie kunt spreken. Aanspannen, ontspannen, ineenduiken, jezelf groot maken, boos kijken, jezelf lelijk maken, mooi maken, jezelf op de grond gooien dan weer opspringen. Klinkt misschien out there, maar probeer het eens als je emoties hoog hebt zitten, in een ruimte waar je jezelf op je gemak voelt, je zult zien dat je binnen een kwartier van vrij bewegen, jezelf aan het lachen hebt gemaakt of de emotie alweer kwijt bent.

This too shall pass
Deze woorden tegen jezelf zeggen of even opschrijven, helpen je stilstaan bij de vergankelijkheid van het moment waar je zo snel mogelijk uit wilt. ‘Dit zal ook voorbijgaan’, verzekerd je dat die wens onvermijdelijk uitkomt. Het is alleen een kwestie van tijd. Vaak helpt deze zin je alles in perspectief te zien. In een ongemakkelijk moment hoeven we niet altijd een belangrijke beslissing te maken en is de oplossing niet nu of nooit, terwijl het dan wel zo voelt. Gewoon lekker laten gaan en kom er op een helder en kalm moment nog eens op terug, misschien weet je dan wel raad of blijkt dat waar je je zo druk over maakte, helemaal geen probleem te zijn.

Gebruik je energie voor iets wat zowel positief als lichtvoetig is
Hoe serieuzer de kwestie waar je mee zit is, hoe lichtvoetiger de oplossing soms moet zijn. Bevind je jezelf in een negatief patroon van gedachten of handelingen dan doet het wonderen om die energie direct om te zetten in concrete oefeningen, een work-out voor je billen bijvoorbeeld. Een opdracht lukt niet? Of je bent de controle over iets anders in je leven kwijt en voelt dat opeens heel sterk naar voren komen. Sta even op en doe drie sets squats of lunges, terwijl je jezelf letterlijk troost met de gedachte: “if everything fails, at least i’ll have a strong bum to land on.”  

Schrijf je schaamtes op
Soms is het onder ogen komen van de dingen die je over jezelf denkt, die je jezelf stilletjes vertelt het meest bevrijdende wat je kunt doen. Alleen jij kunt dit voor jezelf opmaken, maar als je voor deze optie kiest, gun jezelf dan ook de fysieke en mentale ruimte om de emotionele smurrie die mogelijk vrijkomt, op te ruimen. Een beetje huilen, een beetje sip wezen, chagrijnig zijn, maar soms zul je merken dat alleen het opschrijven ervan je een energieboost geeft waar je niet van terug hebt. Opeens ga je als een speer aan die stapel adminstratie of als een malle je kast uitruimen. Soms is wat ons tegenhoudt de beste versie van onszelf te zijn, niets anders dan een angstige gedachte die we geheim houden voor onszelf.

 

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s