Editor’s note on Selfcare

Ik stel voor de betekenis van selfcare te herdefiniëren van ‘verwennerij’ naar een ideaal waar de intrinsieke behoefte van onszelf centraal staan. Een inventarisatie waar je uit en in harmonie bent, afstemmen in welke delen van je leven je balans wilt herstellen en observeren hoe de weg naar die verandering al het andere verandert.

Selfcare is géén one fits all formule.
Selfcare is géén luxe crème uit een esthetisch potje.
Selfcare is géén constant schema van rituelen.

Wat vandaag voor je werkt, doet dat morgen misschien niet meer. Selfcare is ’t kunnen loslaten van concepten die over datum zijn, van rituelen die van anderen zijn, van oordelen over hoe het eigenlijk zijn moest, maar toch niet is. Selfcare is ontdekken, proberen en leren. Selfcare is jezelf toestaan, je definitie en mate van Selflove, Selfrespect, Selfworth te definiëren naar wat nu voor je werkt.

Selfcare is jezelf verkennen tot in je kern, door alle lagen van je Self heen. Selfcare is leren al deze lagen op waarde te schatten. Selfcare is zorgen voor je duistere kant, zoals je dat doet voor je zonnige. Selfcare is evolueren, maar ook terugvallen en geduld. Selfcare kent geen stijgende lijn en er is geen finale. Selfcare wordt geboren wanneer je verstaat dat je vanaf je geboorte aan ’t afsterven bent, dat de langste relatie die je zult hebben die met jezelf is en dat ’t horen van en luisteren naar die Self de intiemste ervaring is die je ooit zult hebben.

Het is ook het begrijpen dat we uit meerdere delen bestaan, fysiek, intellectueel en creatief. Drie delen die elk verschillende behoeftes hebben, elk op een andere manier aandacht van ons vragen en naar een ander type verzorging en voeding hunkeren. Wanneer wij begrijpen dat het ene deel niet floreert zonder het andere en dat stilstaan niet hetzelfde is als achteruitgaan, maken we ruimte voor selfcare. Dan beginnen we ieder deel afzonderlijk aan te spreken door de ene week een lezing bij te wonen, en de week erop een ontspannen badritueel te volgen. Zonder dat we er een schema of todo-lijst op na houden, maar door telkens in dialoog te gaan met ons Self met niets meer dan de intentie te luisteren naar de fluisteringen van onze authenticiteit.

L’amour ét liberté

M.o.M.

 

 

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s