Wie ben je? Je naam en beroep volstaan in de meeste gevallen als antwoord op die vraag.  Zowel voor jezelf als voor anderen is met die twee labels alles al gezegd. Toch is je naam niets meer dan een echo van de smaak van je ouders en de klanken waar jij vanaf je geboorte op reageert. Je beroep is dat wat je doet en je doet het niet eens elke dag of zelfs de hele dag. Het zou logischer zijn om te zeggen: ik ben water. Dat ben je in ieder geval continue en ten minste voor zeventig procent. Enfin, je bent dus veel meer dan die twee willekeurige dingen. Je bent een mens met een bewustzijn. Een lichaam dat continue pulseert, prikkels opneemt, waarneemt en daar voel je emoties bij en vind je er vaak ook nog van alles van.

Om te zeggen wie je bent, heb je niet meer labels nodig. Wel handig zijn een pen, papier en bewuste aandacht. Je kunt het dagelijkse schrijven zo simpel maken als je zelf wilt. Het gaat erom dat je kennis maakt met jezelf. Met de jij die ‘s ochtends uit bed komt, die net ontwaakt uit haar eigen dromenland, zonder de invloeden van buitenaf.

Free writing of vragenlijst
Je kunt iedere dag vrij schrijven. Gewoon een pen en papier naast je bed en schrijven wat er in je opkomt zonder oordeel, dit heet free writing en is vooral populair onder creatievelingen.

Maar al wil je snel tot het punt komen, kun je dagelijks deze vragen beantwoorden:

  • Wat voel je?
  • Wat zou je vandaag doen als je alle middelen had om het te doen?
  • Wat maakt je blij?
  • Wat maakt je niet blij?
  • Wat houdt je tegen om te stoppen met dat te doen waar je niet blij van wordt?
  • Wat kun je nú oppakken of laten liggen dat ten goede komt voor jezelf?

Authentieke jij
De intentie van deze oefening is dat jij in contact komt met jezelf voor de buitenwereld je bereikt – met Instagram op armlengte afstand is dat best tricky. Daily journalling helpt je herinneren wie jij bent, zodat je jezelf niet definieert als de reactieve versie van jezelf.
Met daily journalling kom je dus wél bij je meest échte zelf en tussen de regels van je antwoorden, lees je de rode lijn van jezelf.

Posted by:motherofminimalists

Online creative Digital editor Mom

One thought on “Daily journaling als dagelijkse oefening in jezelf zijn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s