Ken je dat spelletje van vroeger: wie het langste stil kan zijn? Ik deed hem voor de grap en merkte meteen zoveel voordelen dat ik er een online challenge van maakte met #30daysofstillness. Iets met zo’n positieve uitwerking wil ik niet voor mezelf houden en dus deel ik vandaag het positieve wat ik eruit haal. Hopelijk inspireert het je en zijn we binnenkort allemaal stil(ler).

1 Als laatste aan het woord

Niet te verwarren met altijd het laatste woord. Neen, deze variant daagt je uit om iedereen uit te laten spreken, voordat jij ook maar iets zegt. Als enthousiasteling kan ik je verklappen dat het lastig is om niets te zeggen. “Nee dat méén je!”, “dat heb ik ook”, “jeetje wat mooi” floep ik eruit terwijl de ander nog aan het woord is. Door deze challenge betrap ik mezelf op dit onhandigheidje. Want hoe fijn het ook kan zijn om een ander te bevestigen in wat ze zegt soms voelt iemand zich meer gehoord wanneer ze hun verhaal zonder haperingen kunnen vertellen.

2 Creëer ruimte in je leven

Geen tijd, zeg je? Wees eens wat vaker stil en je hebt opeens zeeën van tijd. De afgelopen twee weken ben ik productiever geweest door minder te zeggen. Ik was vooral aanwezig en in het hier en nu. Hierdoor had ik veel meer overzicht en dat voelde als meer tijd en ruimte.

3 Je hoort wat de ander nodig heeft

Wij sociale wezens vragen soms om iets zonder dat we dat uitspreken. Tijdens mijn stille dagen hoor ik wat mijn man nodig heeft, wat mijn moeder écht van mij vraagt en ik hoor waar mijn vriendin het niet over wil hebben. Deze subtiele signalen vallen je alleen op als je de ander uit laat spreken en echt luistert. Als je niet al je reactie in je hoofd aan het vormen bent of bezig met wat je wilt dat zij van je horen. Doordat ik deze signalen nu dus beter opvang, is mijn reactie anders dan ik verwacht had. En I kid you not mijn relaties worden met de dag intiemer en gezelliger.

4 Nieuwe inzichten

Praten werkt als een afleider. Nu ik stiller ben kom ik achter pijnlijke waarheden, zoals dat dit platform eigenlijk meer als persoonlijke blog wordt ervaren door jullie, maar omdat ik dat inferieur vind klinken wil ik het zelf niet zo noemen. Toch is het label dat jij als lezer geeft aan Mother of Minimalists uiteindelijk waar het om draait. En overtreft die realiteit de wens die ik heb voor dit blog. Dit inzicht heb ik nu gekregen omdat ik stil was en echt hoorde wat er gezegd werd.

Ook heb ik de laatste dagen intense dromen gehad over mijn familie en issues waar ik mee worstel, terwijl ik daar in het dagelijks leven niet mee bezig ben. Ook voel ik hoe gelukkig ik me voel gewoon voor de zomaar. Er speelt niets bijzonders in mijn leven waar succes uit voortkomt en toch voel ik me geslaagder dan ooit.

5 Hé, het is oké

Die eerlijkheid van hierboven lukt me alleen maar omdat ik in de stilte een hele vriendelijke versie van mezelf ontdek. Zelf zijn we vaak het strengst voor onszelf en vooral als je een missie hebt, werk je gefocust aan het uiteindelijke plaatje. Alles wat daarvan afwijkt, heeft geen ‘plek’ in je leven. Dat moet dus heel snel aangepast worden of weggestopt en tot die tijd wil je niet ‘horen’ hoe het er écht voorstaat. Door de afgelopen weken stil te zijn, hoor ik de realiteit wél en wat blijkt hij is helemaal niet zo vervelend. Door de stilte heen hoor ik bij elke ongemakkelijke waarheid de vriendelijke gedachte: hé, het is oké zo. we zien wel waar het heengaat, je bent nu gewoon gelukkig en dat mag.

Dit zijn natuurlijk persoonlijke bevindingen en het kan dat jij een andere ervaring haalt uit stil zijn. Maar ik kan je verzekeren dat stil zijn je in ieder geval bij jezelf brengt- if not now, when.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Een reactie op “Geen tijd, zeg je? Wees eens wat vaker stil en je hebt opeens zeeën van tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s