Vivienne (38) is doula en hypnobirthing-coach. We spreken elkaar in artcafé De Groen in Arnhem over hypnobirthing, natuurlijk bevallen en de belangrijke rol van je partner tijdens dit grote moment.

Zeg hypnobirthing, wat is dat?

“Wat we doen met hypnobirthing is hetzelfde wat er gebeurt wanneer iemand hypnotherapie heeft. Alleen is het bij ons alleen gefocused op het bevalproces. De vrouw wordt in een diepe ontspanning gebracht. Dit doet ze met ontspanningsoefeningen en  door overgave. Op dat moment is het net of je bent verzonken in een goed boek.”

Maak je de bevalling wel bewust mee als je in een ontspannen roes bent?

“Je bent er nog helemaal bij, alleen ben je heel erg ontspannen. Je hebt even geen filter meer. Tijdens hypnobirthing gebruiken we deze open mind om positieve overtuigingen over te brengen, misschien zelfs visualisaties en eigenlijk alles wat de bevalling versoepelt. Tijdens het proces richt je je alleen op jouw lichaam en je baby een beetje alsof je in een hyperbubbel zit.”

Waarom ben jij overtuigd van hypnobirthing?

“Mijn eerste bevalling was traumatisch voor mij. Een wereld van verschil met mijn tweede en zeker mijn derde bevalling. Bij mijn tweede bleek dat mijn placenta de baarmoedermond geheel afdekte (placenta praevia). In dat geval is een natuurlijke bevalling onmogelijk. Het zou dus een keizersnede worden.Ik ging verschillende artsen af, maar het eindoordeel bleef: een geplande keizersnede. Toen heb ik alles op alles gezet met hypnobirthing-technieken: affirmaties, meditaties en visualisaties om toch natuurlijk te bevallen. Dat is me gelukt, sindsdien ben ik overtuigd van de kracht van je mind.”

Heeft de daddy-to be er ook iets aan?

“Je doet de cursus altijd samen met een bevallingspartner. Wat ik zo krachtig vind aan de  workshop is de ommekeer die de aanstaande vaders maken. In het begin zeggen ze skeptisch: “tja ik moest mee.” Maar na de cursus beléven zij de zwangerschap ook. Ze hebben ervaren wat hun rol (die daarvoor nogal onduidelijk is) tijdens de zwangerschap en bevalling is. Hij weet dan hoe hij steun kan geven en ontdekt hoe belangrijk zijn aanwezigheid is voor zijn vrouw om te ontspannen en zelfvertrouwen te voelen.”

Dat is bijzonder..

“Voor een vrouw is de zwangerschap al een ontwikkeling en verandert er al zoveel fysiek en emotioneel voor de vrouw. Hij maakt dit van een afstandje mee en voelt de verbinding niet. Zodra hij zijn ‘taak’ doorkrijgt geeft dat betekenis aan zijn rol als aanstaande vader. Hij is de sleutel tot haar kracht van overgave. Als hij er is als haar steun in de rug dan durft zij kwetsbaar te zijn. Dat maakt dat je als vrouw ontspannen en natuurlijk kunt bevallen.”

Wil je meer weten over hypnobirthing dan kun je contact opnemen met Vivienne via haar website Muchamama.nl of een hypnobirthingcoach in jouw omgeving.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s