Je hebt net dé ingeving gehad en krabbelt het ideetje op papier. In Google tik je in: “Hoe kan ik… Waar kan ik..?” Ergens tussen de eerste honderd resultaten vind je de antwoorden die je zoekt. Eigenlijk is alles daarmee gezegd, maar zodra je hét antwoord hebt, begint de uitdaging pas. Dit is vaak het punt waar het idee zijn rust vindt, op het kerkhof van nooit begonnen avonturen. Het moment waarop je oog in oog komt met je zelfvertrouwen, eigenwaarde en je mindset. Psychologische factoren die voor een gedeelte bepalen hoe gelukkig je bent. En zo kan jouw spontane idee zomaar het begin zijn van een nieuwe jij!

Zelfvertrouwen
De charismatische coach Tony Robbins zegt over zelfvertrouwen. “High self-esteem comes from feeling you have control over events not that events have control over you.” 
Hoe meer je voelt dat jij aan het roer van je leven staat en dat jij de dienst van je leven uitmaakt, hoe gelukkiger je bent. Als jij dus bij het droomplan dat je hebt, vandaag nog besluiten maakt die je dichter bij dat doel brengen, zonder vooraf of daarna goedkeuring of bevestiging aan anderen te vragen. Hoe meer jij de leiding over jouw leven neemt. In het begin is dit spannend, want in tegenstelling tot wat je gewend bent, ga je uit van je éigen gelijk en dat je daadwerkelijk gelijk hebt, moet nog worden bewezen. Maar dat is juist wat zelfvertrouwen is. Je vertrouwt op je eigen kunnen, je eigen inzicht en je eigen oordeel. Hoe vaker je zelf zo’n besluit neemt, hoe meer kansen je hebt om je eigen gelijk te bewijzen en daarmee groeit je zelfvertrouwen uit in zelfverzekerdheid.

Mindset

Stel je hebt die ene reis geboekt, je ingeschreven voor een cursus of een fiks bedrag geïnvesteerd in een nieuwe hobby.  Na de rush van happy vibes is daar ineens een vlaag van onzekerheid. Je vindt het eigenlijk toch geldverspilling en zonde van je tijd. Als je jezelf betrapt op deze negatieve gedachten dan kun je daar een vriendelijke gedachte tegen inbrengen.

Een kleine mantra die je kan helpen is:
Ik adem naar de angst die ik voel wanneer ik werk aan het nieuwe begin en richt mijn blik op de plek (toekomst) waar mijn passie al opbloeit.

Niemand komt op de top van een berg zonder zweet, een paar rustpauzes onderweg en de nodige spierpijn achteraf. We vinden het normaal dat we voor fysieke prestaties – zelfs relatief kleine zoals 5km hardlopen-  best wel wat pijntjes en ongemakkelijkheden ervaren. Toch verwachten we dat mentale inspanning van een leien dakje gaat. Dat is een inschattingsfout. Het is volkomen normaal om een paar projecten te beginnen en die te onderbreken. Dat is je rustpauze op weg naar de bergtop. Het is oké om je bij elk optreden of elke wedstrijd angstig en nerveus te voelen, accepteer dat zoals je het zweet tijdens het hardlopen accepteert. Het geeft niet als je je achteraf schaamt voor een blunder, noem het de spierpijn na de training die je uiteindelijk sterker maakt. Het leren zit hem niet in het beginnen. Het leren begint pas wanneer je fouten maakt, deze ontdekt en daar iets uithaalt. Gun jij jezelf een kans om je te ontwikkelen en te groeien in de situatie die zich aanbiedt?

Eigenwaarde
Op het moment dat je tot actie overgaat, groeit je eigenwaarde en de waarde die jij aan jouw leven geeft. Als je van het type bent: “vanwaar al deze moeite, mijn leven is prima zo.” In heel veel gevallen gaat het niet om het einddoel, want er is geen écht einde- voor het allerlaatste einde. Het draait om het proces en in het proces van iets nieuws doen, ontmoet je nieuwe mensen, je komt in situaties waarvan je niet weet hoe het afloopt en in die spanning van kleine en grote avonturen bruist het leven. Geef jezelf de kans om iets fout te doen, om een amateur te zijn, om te falen en het nog eens te proberen. Zo leef je op de lange termijn een gelukkiger en succesvol leven. In de woorden van Tony Robbins.

Succes is doing
what you want,
where you want,
when you want,
with whom you want,
as much as you want.

Posted by:motherofminimalists

Online creative Digital editor Mom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s