Ik had altijd een dromerig plaatje van mezelf met baby aan de borst. Ik was benieuwd naar hoe speciaal zo’n intieme vorm van verzorging zou voelen. Little did I know dat het écht een job is om onder de knie te krijgen. Zelfs met de cursus die ik had gevolgd. De eerste week sliep ik niet omdat ik constant aan het voeden was en toch kreeg mijn baby niet genoeg voeding. Dennis opperde geruststellend dat ik ook flesvoeding kon geven mocht de borst niet lukken. Dat kwam aan als een mes in mijn hart. Had zelfs hij er geen vertrouwen meer in? Het voelde alsof de grond onder mijn voeten vandaan zakte en ik in ieder opzicht zou falen als moeder als dit me niet lukte. Opgeven zou ik nooit.

Dit voorbeeld lijkt misschien extreem maar meer moeders voelen precies deze heftige emoties rondom borstvoeding. Belangrijk dus om mythes rondom dit gevoelige onderwerp omver te werpen.

Je baby moet minstens 3,4,6 uur tussen een voeding hebben.

Ik zie aan mijn baby dat hij meer dan genoeg voeding krijgt. Heerlijk chubby is ie. Maar ik weet ook dat als ik kolf ik net 80 ml uit twee volle borsten haal. Dat is niet genoeg om hem 5 á 6 uur tevreden te houden. Ook heeft hij na één borst meestal geen zin meer om te drinken, dus ik leg Sid vaker aan dan gemiddeld. Eigenlijk altijd als hij erom vraagt. Ook in de nacht lust hij soms nog drie voedingen terwijl hij zes maanden is. En dat is helemaal prima. Dit is hoe mijn lichaam werkt en dat is oké. -Sidenote: dat wil niet zeggen dat ik niet strontchagerijnig ben als ik zo vaak wakker moet worden. Maar je kunt je chagerijnig voelen en accepteren dat het is zoals het is. Emoties bepalen je gedrag niet.

Je moet zo snel mogelijk van nachtvoedingen af.

Natuurlijk wil je als ouder zo snel mogelijk weer een normale nacht maken. En protesteert je lijf als je van 4/5 uur slaap het nieuwe normaal maakt, maar zoals ik al eerder zij heeft iedere borst een andere opslagcapaciteit. En terwijl de ene moeder haar kindje de hele nacht verzadigd kan houden met één voeding voor het slapen gaan, heeft de andere moeder een stel borsten die dat niet kunnen. Dit heeft overigens niet te maken met de grootte van de borsten, maar met het aantal melkklieren.

Je moet borstvoeding blijven geven als je het beste wil voor je kind.

Stel je hebt van die snackborsten dan kun je het op een gegeven moment gewoon niet meer aan. Vooral als je veel werkt of nog andere kinderen hebt rondlopen. Van moeders wordt veel te vaak verwacht dat ze letterlijk álles doen voor hun kind en nog een beetje meer ook al gaat het ten koste van hunzelf. Helaas gebeurt dit vaak met emotionele chantage zoals: je wilt toch het beste voor je kind? Zowel de moeders zelf, als andere moeders als de maatschappij leggen de lat voor moederschap onrealistisch hoog. Ook al weten we allemaal dat kunstvoeding inhoudelijk aan alle behoeftes van baby’s voldoet en dus een prima alternatief is voor als het niet (meer) lukt.

Iedere moeder kan borstvoeding geven.

Dit is dus niet waar. Van te voren weet je het dus ook niet, maar er zijn verschillende redenen waarom het bij sommige moeders niet lukt.

1. De borstvoeding komt niet op gang.

2. Er is niet genoeg melk zelfs wanneer er vaak wordt aangelegd.

3. Moeder slikt medicijnen waardoor ze geen borstvoeding mag geven.

4. Moeder heeft er geen energie voor

Borstvoeding kost geen moeite.

Laten we eerlijk zijn of je nu kolft of niet borstvoeding geven kost enorm veel energie. Zodra je baby aan de borst hangt, maak jij oxytocine aan een liefdeshormoon wat ook vrij komt na de seks. Dat maakt je knuffelig, maar hoe meer er van dat hormoon vrij komt hoe moeier je wordt. Het zorgt dat je tot rust komt, zodat je alle geduld hebt om met je baby te liggen/zitten tot hij klaar is. Je wordt er dus harstikke slaperig van, scheelt wel dat je tijdens nachtvoedingen meestal zo weer in slaap valt. En als je niet aan het voeden bent dan is je lichaam melk aan het maken. Sounds like a fulltime job, doesn’t it?

Je seksdrive kan minder worden of verdwijnen.

Why? Zoals hierboven staat, maak je met het voeden van je baby hetzelfde stofje vrij als met een goede wip. Je krijgt je oxytocine-shot al door het geven van borstvoeding. So who needs sex?! (sorry love) En sommige moeders vinden het lastig om eerst je baby te voeden en dan diezelfde borsten te laten Jackson Pollock‘en met het zaad van de papa. Is een hormoon-dingetje guys, gaat echt over.

Speaking of which… hormonen.

Zolang je borstvoeding geeft, zit je nog vol extra moederlijke hormonen die niet altijd even logisch zijn. Waardoor je extra emotioneel en gevoelig bent als het op je kinderen, dieren of andere schattige wezens aankomt. Ook als je stopt, kun je dus nog uit balans raken door deze hormonen.

Je valt af van borstvoeding

Dit hoeft niet. Dit ligt grotendeels aan je bouw, stofwisseling, hormoonhuishouding en eetlust. Ik was na beide zwangerschappen binnen een maand weer op mijn oude gewicht. Voor mijn melkproductie werd al snel mijn vetopslag in billen, benen en gezicht gebruikt, dus ik val er van af. Maar je krijgt tegelijkertijd ook meer eetlust en als jouw stofwisseling niet zo snel is, dan blijft je vetopslag in buik, billen, benen onaangeroerd en heeft je lichaam genoeg aan wat je extra eet om melk te produceren.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s