Sterker nog er is niets natuurlijkers dan dat. We zijn gewend aan een eigen bedje voor je mini, maar het is niet de enige optie. Traditie maakt nog geen biologie.

Baby in ouderlijk bed laten slapen onveilig‘ kopt het artikel op een nieuwssite. Goedemorgen denk ik dan terwijl ik naast me twee baby’s zie slapen ieder aan een andere kant van mama. Ik ben blij dat ik durfde te vertrouwen op mijn oermoedergevoelens en ieders advies over ‘veilig slapen’ met alle andere goedbedoelde adviezen lekker liet gaan.

Twee jaar geleden was ik die nieuwe mama die ellenlange onzekere analyses in haar dagboek schreef. Ik noteerde bij elke slaapmethode een tijdlijn en wat het resultaat was. Ik probeerde alles volgens het boekje te doen, inbakeren, routine, babymassage, zelfs -tot mijn grote spijt- de laat maar huilen aanpak. Niets werkte.

Om aan mijn slaap te komen liet ik Rocco dan maar bij me slapen, hij blij en ik ook blij en vooral uitgerust. Tot ik weer hoorde hoe gevaarlijk het wel niet was. Een dood kindje wil je toch zeker niet nieuwe en onervaren mama?! Ik durfde niet eerlijk te zeggen dat Rocco naast mij sliep tegen mijn borst. Na maanden speuren naar slaapproblemen en oplossingen kwam ik iemand tegen die haar kindje ook altijd bij zich had in bed. Overdag ook, altijd in een draagdoek niet omdat het anders niet lukte, maar uit overtuiging. Natuurlijk ouderschap heette het.

Hier vond ik mijn geluk! En ik was Rocco zelfs dankbaar voor zijn onrustige temperament. Zo vond ik een hele manier van opvoeden zonder regels. Puur op doen wat natuurlijk voelt. Relaxed met de behoefte van je mini meegaan. Zolang als de mens bestaat worden kinderen grootgebracht. Vanzelfsprekend in onze natuur is het verzorgen van onze kinderen in tegenstelling tot bijvoorbeeld van 9 tot 5 achter een computer zitten of in een auto rijden. En als die aangeleerde dingen ons al zó goed lukken, moet je voorstellen hoe goed we zijn in het grootbrengen van onze kinderen.

Vertrouw er dus op dat als jij een sterke drang voelt om je baby bij je te houden, ook in de nacht, dat het je evolutionaire wijsheid is. En dat als je daaraan toegeeft je geen slechte of gevaarlijke ouder bent, maar eentje die nog sterk verbonden is met haar eeuwenoude natuur, hooggevoelig misschien wel. In mijn ervaring heb ik door samen te slapen een hele intuïtieve band ontwikkeld met beide kindjes.

Dus ja slaap zeker samen met je baby als je dat prettig vindt. Maar doe het veilig. Van nature zijn moeders ingebouwd met een zesde zintuig wanneer het op hun baby’tje aankomt. Je wordt wakker als je voelt dat je baby te warm wordt, als hij geluidjes maakt omdat iets niet prettig is of honger heeft. Zelden hoeft je baby te huilen om wat ‘ie wil. Belangrijk hierbij is dat je zorgt dat je helder bent je kunt dus geen medicijnen, alcohol of drugs gebruiken als je samen slaapt met je baby. En ook de papa mag niet naast de baby liggen- in biologie zijn mannen wel even belangrijk maar niet hetzelfde als vrouwen. Roken moet je ook laten de giftige stoffen die ook nadat je peuk op is aan je blijven hangen zijn levensgevaarlijk voor je baby. Slaap met lichte dekens, geen dons of dekbed, en leg je baby het liefst op de deken in een slaapzak.

Er dus zijn wel aanpassingen nodig voor veilig samen slapen, vooral het weglaten van dingen, gewoontes die sowieso niet natuurlijk voor ons zijn. Een baby wordt niet geconditioneerd, maar puur natuur geboren. Je mini zal zich vanzelf aanpassen aan de ‘regels’ van de omgeving waar hij in geboren is, daar zijn wij mensen sociale wezens voor. Maar geef het wat tijd. Die hele intrede in mama-zijn is al spannend en energie rovend genoeg. Werk de situatie zoals die op je bordje komt dus vooral niet tegen. Het is echt oké als je als mama tijdelijk overgeeft aan de instincten van je kind, zeker als jij daar zelf een gelukkiger mama van wordt.

Fotografie: Ramona Deckers

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s