Van de sociale vlinder die je moeder, vriend(in) of liefje was is niets meer over. Tegenover je zit een schim van wie er hóórt te zitten. De ander is hopeloos ongelukkig en opgebrand, jij machteloos. Het doet pijn dat iemand van wie je houdt zich zo ongelukkig voelt. Je wilt de ander troosten, maar dat is zwaar. Soms gaat het er voor de ander zijn ten koste van je eigen levenslust en energie. Vooral wanneer wát je doet de ander niet helpt of beter maakt. Daarna kun je je zelfs schuldig voelen.  Niet alleen valt er iemand ‘weg’ en komt alles op jezelf aan. Je voelt ook de behoefte om het leven voor degene met een burn-out makkelijker en fijner te maken. Voor jou is dat eigenlijk van ‘niets’ naar dubbel zoveel werk. Hoe kun je ook in deze situatie voor jezelf blijven zorgen en de relatie gezond houden. Met deze vragen stapte M.o.M naar Eva lifecoach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en geluk.

Hoe voorkom je dat je de spreekwoordelijke psycholoog van een ander wordt?
“Iemand met een burn-out heeft vanuit zijn/haar omgeving vooral behoefte aan steun en begrip. Er is vaak sprake van behoorlijk wat schuldgevoelens en schaamte tegenover zichzelf én de omgeving. Als je als dierbare de rol van hulpverlener op je neemt, kun je deze gevoelens gemakkelijk versterken door de verwachting die deze rol met zich meebrengt. De ander kan dit ervaren als zware druk: ‘Wat nu als ik je teleurstel?’ Vanuit de beste bedoelingen proberen het ‘beter’ te maken, is dus niet jouw taak en werkt zelfs averechts. Je mag dat loslaten. Steun geven en begrip tonen is het belangrijkste. Dit doe je bijvoorbeeld door te luisteren, zonder tips en adviezen te geven en door de ander voor 100% de ruimte te geven om te rusten en zichzelf terug te vinden.”

Wat moet je juist wel doen als je partner een burn-out heeft?
“De belangrijkste tip is denk ik om je leven zoveel mogelijk door te laten gaan. Natuurlijk neemt de zorg voor iemand met een burn-out tijd en ruimte in, maar dit betekent niet dat je jouw leven ‘on hold’ moet zetten. Juist niet. Om goed voor de ander te kunnen zorgen, is het ontzettend belangrijk dat je ook voor jezelf blijft zorgen. Blijf zoveel mogelijk doen wat je altijd al deed, misschien met wat extra aandacht voor ontspanning. Of dit nu door sporten is, afspreken met vrienden of dagelijks een blokje om lopen.”

Stel je voelt je schuldig als je voor je eigen plezier gaat, wat dan?
“Ik zou je willen uitnodigen om dit te relativeren. Waarom voel je je schuldig en is dat wel nodig? Dat jouw dierbare het moeilijk heeft en wellicht meer zorg nodig heeft, betekent niet dat jij niet ook voor jezelf mag zorgen. Kiezen voor het één, betekent niet dat je het ander uitsluit. Er kan ruimte zijn voor beide. Dit sluit ook aan bij de vorige vraag: Door goed voor jezelf te blijven zorgen, zorg je in feite ook voor de ander.”

Wat zou je voor jezelf kunnen doen om de situatie ‘beter’ te maken?
“Leven met een dierbare met een burn-out heeft grote en langdurige impact. Het vraagt een flinke portie aanpassingsvermogen om hiermee om te gaan. Jullie gezamenlijke en zorgvuldig opgebouwde leven heeft ineens een andere vorm aangenomen. Dat is niet niks. Ook al ben jij niet degene met de daadwerkelijke burn-out, het raakt je wel degelijk en beïnvloedt je leven. Aarzel niet om zelf ook hulp te zoeken om hiermee om te gaan. Dit kan binnen je eigen netwerk zijn, maar ook een coach of andere professional kan je bijstaan in dit proces.”

Ruimte en rust
Aanvullend op Eva’s advies zijn voor mij de sleutelwoorden waarmee je deze moeilijke periode doorkomt, ruimte en rust. Als sociaal wezen neem je het als ‘sterkere’ al gauw op voor de zwakkere om je heen en dat is alleen maar mooi.  Maar toch heb je ook als gezond mens dagen gewoon geen zin en dat mag! Voor rust en ruimte heb je geen doktersbriefje nodig.

Mocht je over dit thema verder willen praten of  kun je contact opnemen met Bij-Eva levenscoach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en levensgeluk.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s