Minimalisme gaat over terug gaan naar de essentie. Je ontdoen van alles tot alleen dat wat ertoe doet overblijft. In de meeste gevallen ligt de nadruk dan op spullen, maar dit gaat natuurlijk ook op voor wat er in je hoofd speelt. Minstens zo fijn als een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Met een helder hoofd ben je gefocust, werk je vanzelf efficiënt en beleef je meer plezier in wat je doet dan wanneer je all over the place bent. Maar hoe ruim je je hoofd dan op? Hieronder vijf dingen die je vandaag nog kunt doen om al die rommel uit je bovenkamer te halen.

Wat voel je nou eigenlijk?

Vaak roept meditatie een zweverig beeld op van een monnik op een bergtop, maar je kunt een meditatieoefening ook in de rij van de supermarkt doen.

Probeer bijvoorbeeld deze oefening: schouders naar achteren, borst vooruit en adem helemaal door naar je buik. Observeer het volgende: als je inademt waar stokt je adem dan. Bij welk gebied kun je niet dieper ‘uitrekken’ vaak is dit bij je buik, borst of keel. In het gebied waar je adem niet meer stroomt, houd je spanning op. Na je uitademing focus je op dat geblokkeerde gebied en voel je even wat de sensaties daar zijn, tintelingen, onrust, warmte, koud, spanning of voel je daar juist helemaal niets? Je hoeft hier verder niets mee te doen. Je observeert alleen maar. Juist het opmerkzaam zijn, is even los van je gedachten naar je lichaam gaan. In enkele minuten ben je bewust geworden van de werkelijkheid van je lichaam. Je zult hierna ook merken dat je reactie op de buitenwereld overeenkomt met wat je net vanbinnen hebt gevoeld. Enkele voorbeelden zijn gehaast als je onrust voelde in je buik, gevoel van weinig vrijheid, als je borstgebied vast zit of somber als je een brok in je keel voelde.

Wat vind je belangrijk?

In het boek Don’t give a f*ck van Sarah Knight komt dit thema uitgebreid aan bod. Het boek is geïnspireerd door Opgeruimd! van Marie Kondo. Sarah adviseert ons alles te elimineren wat ons eigenlijk niets boeit of niet dient als we er bij stilstaan. Wij mensen zijn gewoontedieren en reageren tachtig procent van de tijd zonder stil te staan bij die situatie. Dat is voor ons brein een handige manier om snel te reageren in situaties die op elkaar lijken, maar dat kan er ook voor zorgen dat we met die quick fix helemaal tot het ongewenste resultaat komen. Als je boos bent omdat je liefje de afwas niet heeft gedaan, bedenk je dan is die afwas echt het probleem? Of is er een dieperliggend probleem waarin je misschien de ‘taken’ anders verdeeld wil zien? Vergeet die ruzie om die afwas dan, wat om die afwas geef je dus no f*cks. Ga liever het gesprek aan over een andere taakverdeling, iets waar je wel om geeft. Sarah stelt ons voor om eens na te gaan wat we nou echt belangrijk vinden en wat ons energie geeft op de lange termijn. Alles wat niet voldoet aan die criteria kun je uit je leven filteren.

Wat doe je vandaag voor jezelf?

Dan bedoel ik niet de treat yo’self invulling die vaak gepaard gaat met chocolade, shoppingsessies of een andere vorm van pampering. Ik bedoel iets waar je op de lange termijn gelukkig van wordt.

Mijn man zei ooit tegen me denk aan je droomleven. Hoe zou jij je dagen in je droomwerkelijkheid het liefst vullen? En is er in die fantasie een handeling die je nu kunt doen. Dát is lief zijn voor jezelf!

Het mag zo klein of groot zijn als je wilt. Je kan een glas water drinken in plaats van cola als het je droom is om een fit-girl te zijn. Of nu je kast reorganiseren als je droomt van een all-together leven. Of koop een bos bloemen als je in een gezelliger huisje wil wonen.

Als je dit dagelijks doet dan leidt je in veel opzichten al het droomleven waar je dan zonder te forceren ook nog meer van creëert.

Je gevoelens mogen er zijn, maar ze maken niet de dienst uit

Als gevoelsmens ben ik vertrouwd met mijn emoties, maar ik wil er niet altijd in meegaan. Soms probeer ik mijn emoties van een afstandje te bekijken. Emoties zijn er heel goed in je af te leiden van wat voor jou voor essentieel belang is. Als voorbeeld noem ik even angst. Angst is een belangrijke emotie. Het is een equivalent van een beste vriend die voordat je met een winkelwagen van een berg af wilt rollen heel hard in je oor schreeuwt: DIT KAN JE DOOD WORDEN! Handig als een dergelijke situatie -zoals hierboven- ook levensbedreigend is. Ware het niet dat angst er een handje van heeft op te duiken in ongevaarlijke situaties. Dan stop je dus met iets doen waar je zin in had door een angst die je brein heeft verzonnen. Je kunt de angst ook opmerken en vervolgens gewoon verdergaan met wat je van plan was. Je emoties hebben niet altijd gelijk.

Wat ben je Nu aan het doen?

Dit klinkt simpel maar is een tricky one. Hoe vaak denk je in het moment te zijn, maar ben je eigenlijk tien minuten verder. Wanneer je op je sapje/koffie wacht ben je hem in gedachten al aan het drinken. Wanneer je de deur uit gaat voor een afspraak ben je in je hoofd al aan ’t racen op de fiets. Het zijn momenten waarvan we denken dat we gewoon met beide benen op de grond staan. Maar tien minuten later is net zoveel fantasie als die droomreis waar je over mijmert. Natuurlijk vindt het ene veel sneller plaats dan ’t ander, maar in beide gevallen is het je hoofd die alle regie overneemt. En alle aandacht weg haalt uit je lijf. Het lijf dat je daadwerkelijk op die plek (tien minuten in de toekomst) moet brengen. Probeer op willekeurige momenten de focus naar je lichaam te brengen. Observeer wat er in je blikveld langskomt en luister naar de achtergrondruis. Voel wat je handen vastgrijpen en concentreer je op je ademhaling terwijl je aanwezig bent en alle kleine handelingen verricht voordat je de deur uitgaat.

Deze handelingen en tips die ik zelf zoveel mogelijk toepas zijn geïnspireerd door de 4hour work week van Timothy Ferris, De kracht van het Nu van Eckhart Tolle, Don’t give a fuck van Sarah Knight en Vrij van gedachten van Jan Geurtz.

Fotografie: Ramona Deckers

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Een reactie op “Mindfulness op vijf verschillende manieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s