The School of Life is een internationaal instituut opgericht door de populaire filosoof Alain de Botton. Met lichtvoetige video’s, boeken en catchy talks wordt de filosofie van grote denkers toegepast op situaties waar iedereen mee te maken krijgt. Thema’s zoals liefde, dood en werk worden allerhande onder de microscopische loep van eeuwenoude wijsheid gelegd, maar ze gaan ook in op kwesties van nu, mindfulness, opvoeding, perfectionisme en zelfvertrouwen. Over dat laatste verscheen een boekje met tien korte essays: On Confidence.

We doen allemaal alsof
Heb je weleens gehoord van het impostor syndrom? Vooral vrouwen schijnen daar gevoelig voor te zijn. Zo beschreef creatieve duizendpoot Yara Michels in haar Linda Meiden de angst om betrapt te worden. Zelf heeft ze het gevoel dat ze het niet kan en toch lijkt alles haar te lukken.

Het idee dat je op de verkeerde plek zit, dat je door een eindeloze stroom aan geluk die droombaan hebt of die perfecte relatie is geen apart fenomeen. Bijna iedereen heeft er last van en het heeft alles te maken met hoe hoog we de ander inschatten ten opzichte van onszelf. Daar is één simpele verklaring voor. Bij een ander zien we alleen wat hij wil dat we zien en bij onszelf zien we al het moois, maar ook al het lelijke, sukkelige en ongemakkelijke dat daaraan vooraf gaat. En dát maakt dat jij gelooft dat je doet alsof, maar aangezien jouw grote voorbeeld ook die lelijke kant heeft, doet die dus ook alsof. Kort door de bocht kun je ervan uitgaan dat iedereen zich weleens een impostor voelt en dat niemand een impostor is.

We hebben geen realiteitszin
We hebben een onrealistisch beeld van moeilijk. Als we aan iets beginnen weten we dat het niet makkelijk zal gaan. En toch geven we na de tweede poging al op, omdat we denken dat we het niet in ons hebben. We schamen ons zelfs voor het idee dat we succes zouden kunnen hebben. We moeten ons realiseren wat alle mensen die ergens succesvol in zijn al weten. Het kost tijd, oefening en heel veel van hetzelfde keer op keer om ergens goed in te worden.  “Your first 10,000 photographs are your worst.” – Henri Cartier-Bresson

“We have not seen enough rough drafts from the ones we admire and therefore cannot forgive ourselves the horror from our own early attempts.” 

We vergeten dat we dood gaan
We vergeten te vaak dat we dood gaan. Iets wat nog enger is dan falen is niets doen en je leven aan je voorbij laten gaan. We ontkennen elke dag dat we doodgaan. Iedereen zal het gebeuren, maar toch leven we alsof er altijd een morgen is. Plannen stellen we uit tot het beter uitkomt. De angst die vrijkomt als we denken de sprong te gaan wagen voelt groot, maar is die echt groter dan de pijn die voelt als je doodgaat en niet te hebben geleefd zoals jij dat wilde? Door het gevaar van actie groot te maken, onderschatten we de gevaren van passiviteit.

Zelf sabotage 
Misschien herken je het wel. Je dromen lijken uit te komen, maar vlak daarvoor weet je het zelf helemaal te verpesten. Een verklaring voor dit contraproductieve gedrag is onze omgeving. Soms houd je jezelf onbewust tegen, omdat je de mensen van wie je houdt niet in de steek wil laten. Gelukkig gaat liefde verder dan status, macht en succes.

We zijn idioten
Soms doen we iets wat we graag willen niet omdat we bang zijn om af te gaan. Hierbij vergeten we dat we sowieso idioten zijn. Zelfs als je het altijd op safe zou spelen, val je een keer ongeloofelijk oncharmant midden op straat. Je wordt een keer te dronken en doet beschamende dingen en je komt een keer niet uit je woorden als je dat eigenlijk niet kunt gebruiken. Zelfs in de meest alledaagse situaties ben je een idioot en sla je een flater. Waarom neem je niet een keer het risico die flater te slaan in de hoop je grote droom waar te maken? Well, what’s stopping you?

 

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s