Kennelijk vinden wij onszelf superieur aan anderen, better-than-average effect heet het. Iedereen heeft gelijk, maar ik heb altijd een beetje meer gelijk dan de ander. Onze waanzin (want dat is het toch een beetje) gaat zelfs zo ver dat twee wetenschappers ondervinden dat 85 Engelse veroordeelde criminelen zichzelf eerlijker, betrouwbaarder en liever vinden dan de vrije medemens.

Wat heeft dit nu weer met een moeder te maken die het anders doet?

Welnu, het ouderschap is een van de dingen die je ’t liefst perfect zou doen. Het maakt je kwetsbaar. We tasten allemaal in het duister als het aankomt op het grootbrengen van onze kinderen. Zelfs de perfecte opvoeding die je van je ouders kreeg, blijft een experiment voor de volgende generatie. Alle variabelen zijn voor je kindje namelijk weer anders, tel mee: een andere persoonlijkheid dan die van jou, een andere tijdgeest en vernieuwde technologieën maken dat hoe jij opgevoed bent gedateerd is en waarschijnlijk een andere uitwerking heeft op jouw kind dan op jou. Al met al is onzekerheid dus van alle dag en is er een constante hunkering naar bevestiging dat je de juiste keuzes maakt voor je kind.

Die bevestiging vind je bij ouders die dezelfde keuzes maken als jij. We stellen onszelf en de andere goede ouder gerust met onderzoeken, boeken en voorbeeldige kinderen die bewijzen dat ‘onze’ aanpak echt werkt. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt, maar dan kom je uit je filterbubbel. Op een mamamagazine lees je over de onzin en gevaren van natuurlijk ouderschap of thuisblijven met kinderen. Zo creëer je afhankelijke kindjes die denken dat de wereld om hen draait en je houdt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand.

Wait whut?! Stoom uit je oren. In je hoofd start de tegenaanval, misschien typ je zelfs een woedende reactie met degelijke tegenargumenten en onderzoeken waaruit blijkt dat het juist goed is voor kinderen.

Padam, typisch gevalletje van better-than-average effect. Ik vind iedereen een prima ouder, maar mezelf toch nét iets beter. Daar wringt dus de moedermaffia-stiletto, want dat vinden we dus allemaal van onszelf. Maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet. Als iets voor mij goed voelt, hoeft dat in werkelijkheid helemaal niet goed te zijn. Mijn ratio zoekt gewoon naar genoeg wetenschappelijke feitjes om mijn persoonlijke waarheid een objectieve realiteit te maken. Ik weet ook niet of mijn attachment parenting wel de gewenste vruchten afwerpt. Dat zien we pas als de jongens volwassen zijn en mij feedback kunnen geven over hun jeugd. Wat ik wel weet is dat dit type ouderschap past bij mijn persoonlijkheid.

Mijn afkeer van die corporate moeder die zestig uur per week werkt of een heel strak regime aanhoudt. Is niets meer dan een projectie van mijn angst dat ik misschien iets verkeerd doe bij mijn kinderen of afgunst omdat ik niet genoeg tijd voor mezelf vrij maak. Hoe sullig het ook mag klinken. Door die gedachten krullen mijn lippen op tot een glimlach. Opeens voel ik me zo verbonden met die moeder die niks moest hebben van al die attachment parenting hypes. Volkomen logisch en ik geef haar groot gelijk ook! Net als ik heeft zij geen idee wat de uitkomst voor haar kinderen zal zijn, maar ze wil tot die tijd gewoon geloven dat haar methode de beste is.

De moeder aan wie ik dit vriendschapsverzoek doe zal dit misschien hippie-ja-jeey gezever vinden. Toch wil ik dat onze kindjes elkaar leren kennen op het schoolplein. Dat mijn kinderen leren over corporate carrièrevrouwen die pragmatisch handelen en hartstikke sociale, zelfverzekerde en zelfstandige mensen grootbrengen, tegenover hun eigen mama die alles helemaal anders doet. Ik denk dat onze kinderen elkaar zullen aanvullen en uitdagen en dat zij daardoor misschien wel echt better-than-average kunnen worden.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s