Als je bij de term existentialisme afhaakt omdat je denkt dat dit over depressie en zwarte gaten in het leven gaat, heb je het helemaal mis. In dit stukje leg ik simpelweg uit hoe het existentialisme van Jean-Paul Sartre mijn goede voornemen inspireert voor 2018. Een kleine spoiler: het is een combi van liefde, vrijheid en authenticiteit.

De filosofie van de befaamde Sartre heeft meer voor me gedaan dan alle zelfhulpboeken die ik ooit heb gelezen bij elkaar. In het kort zegt Sartre dat wij de reden van ons bestaan invullen en dat wij zelf gaan over wat goed dan wel kwaad is, dat geeft ons volgens zijn filosofie alle vrijheid die we ironisch genoeg nog meer lijken te vrezen dan dat we ernaar verlangen. Onze immer geliefde identiteit die we onszelf aanmeten is volgens Sartre een trucje om ons leven wat simpeler te maken. We maken voortdurend keuzes op basis van wie we denken te zijn in plaats van dat we onszelf verantwoordelijk stellen voor die keuzes. Als ik me niet kan verschuilen achter een identiteit zoals: ik ben schrijver of mama. Heb ik dagelijks een shitload aan verantwoording aan mezelf af te leggen over de keuzes die ik maak op basis van wat ík het juiste vind op dat moment. Ik betrap mezelf en anderen er vaak op dat we keuzes maken niet op basis van wat we vinden, maar om wie we denken te (moeten) zijn.

Wij mensen zijn geen computers en niemand is te vangen in één of zelfs meerdere hokjes. Je hoeft niet te doen wat je altijd deed of te zijn wie je meestal bent. Peil jezelf in het moment en heb je een ‘onzeker’ dagje by all means wees kwetsbaar en stilletjes op de achtergrond, maar als je die sparkle in je oog hebt en zo’n dag waarop alles kan wees dan ook die versie van jezelf die alles kan. Dus voor 2018 zijn dit de three words to live by.

LIEFDE

Handelen en besluiten maken uit liefde voor jezelf en een ander. Liefde brengt bij mij de drang om te delen naar voren, en vooral de drang om de liefde die ik voel te delen. En kort door de bocht houdt het vaak in dat je een ander iets gunt zodat ze ook liefde voelen. Omdat liefde nou eenmaal niet aan een ander te geven is als een stukje taart, maar je kunt liefde wel bij iemand triggeren door ze zo in hun element te laten zijn en ze onvoorwaardelijk te accepteren. 

VRIJHEID

Loslaten van alles en iedereen in je leven. Dit klinkt zeer dramatisch, maar het is een groot gebaar van liefde, kracht en zelfvertrouwen. Jezelf en anderen de vrijheid en daarmee fysieke en emotionele ruimte geven om te zijn wie ze willen zijn en doen wat ze willen doen. Dit klinkt heel logisch maar in de praktijk is dit vaak knap lastig. Vooral in een relatie. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat wanneer je anderen die vrijheid geeft ze een hele andere weg inslaan dan jij in gedachten hebt. En de angst die het verlies van controle, grip of veiligheid oproept wil je zo snel mogelijk oplossen door die anderen weer het juiste, uhhh jouw pad op te sturen. Vrijheid betekent niet alleen zelf van de vrijheid genieten, maar ook andere vrij laten zijn. Vooral geliefdes de ruimte geven en bijstaan in hun eigen groei en ontwikkeling waarbij ze misschien jou wel kunnen ontgroeien is een uitdaging.

AUTHENTICITEIT

Ik zal zonder excuus mezelf zijn hoe ‘anders’ of juist gewoon ik daarmee ook ben. Het is klaar met verontschuldigingen rondstrooien voor je wezenlijke zelf.  We leggen de autoriteit veel te vaak buiten onszelf. Goedkeuring of bevestiging voor wie je bent in likes en volgers op Instagram of je vraagt anderen wat ze vinden van die tas die je wilt kopen, terwijl je zelf echt wel in staat bent om te weten wat je er zelf van vindt. Door die bevestiging van anderen te vragen geef je een stukje autoriteit van jezelf weg en dus ook van je authenticiteit. Let wel je hoeft geen asshole te zijn, om te doen wat voor jou goed voelt. Je kunt je eigen wensen en behoeften voorop stellen en tegelijk ook de ander respecteren.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s