Mijn beste vriendin en naamgenoot hielp me bij een terugkerende ruzie met mijn vriend. Ze zei: “Daphny, je kunt van een tafel geen stoel maken. Maar als je de tafel ziet voor wat-ie is dan is het misschien wel de allermooiste tafel die je ooit hebt gezien.” Deze opmerking is jaren later nog steeds relevant. Hij is zelfs multi-inzetbaar als relativeermiddeltje in het ouderschap.
Als mens is het makkelijk liefdevol en relaxed te zijn als alles precies gaat zoals jij dat wilt. Maar als alles anders gaat dan gepland, kun je dat dan ook zo laten gaan? Kun je die verschrikkelijk vermoeide dag waarop alles rommelig is en blijft en misgaat, zien voor de geweldige pechdag die het is met een heerlijk potje janken als kers op de taart?

Iedere ouder wil voor zijn kind het allerbeste, en hoewel we over mening kunnen verschillen wat het beste dan precies is, zal iedere ouder alles doen wat in zijn kunnen ligt om dat te realiseren. Als vijf minuten beeldschermtijd per dag een richtlijn is voor kleintjes. Zul je er alles aan doen om tv, Netflix en YouTube zoveel mogelijk te beperken. Maar als je aan het koken bent en je kleine wil zichzelf niet vermaken, blijft maar jengelen en ‘stoute’ dingen doen om je aandacht te krijgen. Gun je jezelf dan de stilte en rust door een Netflix-marathon in te zetten en je kind lekker passief te laten zijn? Natuurlijk! En dat maakt je zo’n goede en eerlijke ouder. Dat je jouw kinderen voordoet wat het is om een mens te zijn met goede en slechte dagen. Een persoon met leuke en minder leuke kanten. Als je niet toegeeft aan je guilty pleasures word je simpelweg ongelukkig en ongezellig. Weet je nog hoe je was voordat je kinderen had. Een raar mens met grillen. Guess what, dat rare mens ben je nog steeds omarm die grillen, relax en laat het los. Zolang er geen acuut gevaar dreigt, is er niets aan de hand.

Jij bent de tafel en misschien wil jij graag dat jou kind een mooie stoel wordt, omdat je zelf stiekem een stoel zou willen zijn, maar hate to break it to you, that’s never gonna happen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je kind sowieso een product van jou en je partner is. En hoewel je misschien idealen voor jezelf en je geliefde hebt en daar dagelijks naar streeft, kun je niet verwachten dat je kind je perfecte plaatje wordt. Je kinderen leren van jou omdat je het voor doet.

Dus, heb je er even geen zin in: be chill, gun jezelf dat je er even geen zin in hebt. Wees eerlijk tegenover jezelf en je kinderen. Vertrouw erop dat dat geen zin hebben een seintje is van jezelf dat je even rust moet nemen, even iets anders. Als je weer bent opgeladen kun je weer gezellig zijn. Leer je kinderen hun eigen grenzen te stellen door zelf je grenzen aan te geven. Net zoals je ze leert hoe ze met bestek eten door het voor te doen.

Ouder zijn betekent niet perfect gelukte mensen grootbrengen. Als ouder leg je een veilige basis waarin je kinderen leren leven met alle leuke en minder leuke kanten. Ik geloof dat juist als ze zien dat iedere dag net weer een beetje anders is en hoe je daar elke keer weer mee omgaat je jouw kinderen voorbereid op hoe divers en willekeurig het leven is. En dat juist dat helemaal de bedoeling van ouderschap is.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s