In de maand december sta ik op standje extra feestelijk, gooi daar nog een beetje nostalgie op met een portie postnatale euforie en je hebt dé formule voor plunder die hele bankrekening leeg- crisissituatie. Voor niemand fijn natuurlijk, maar als je ook nog eens als minimalist door het leven wil  gaan met nadruk op kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit van spullen is het eigenlijk een nachtmerrie. Om mijn toekomstige zelf van schuldgevoelens te redden heb ik een anti-crisisplan bedacht waarmee ik deze maand zonder kleerscheuren doorkom, maar met evenveel extatische momenten als wanneer ik alles zou kopen wat mijn hartje begeert. Lees/minimaliseer je mee?

1. Ken jezelf!

Ik ben een extreem impulsieve shopper. Vooral als ik emotioneel ben gaan alle remmen los. Mijn laatste designertas kocht ik toen ik heel verdrietig was en toen ik intens veel liefde voelde kocht ik voor mijn man een extravagant verjaardagscadeau (IPad pro) dat eigenlijk ver boven ons budget lag, mede door die desingertas van twee weken ervoor.

Beide keren gaf ik grote bedragen uit omdat ik vond het te verdienen gebaseerd op mijn emotie. En praatte ik het goed met zogenaamde waterdichte argumenten – want die tas wil ik eigenlijk al veel langer en als moeder verwen ik mezelf te weinig. Of mijn man heeft eigenlijk echt een iPad nodig en hij verdient iets wat-ie echt wil, want het is zo’n lieve vader en man. Als dat gevoel dan weer over is, kan ik het met mijn ratio niet meer goedpraten. Er is niets mis met grote uitgaven als je er voor spaart. Maar wel als je gezin er de rest van de maand onder lijdt, omdat je dan zuinig moet doen. Dát vind ik best wel egoïstisch van mezelf. En zo’n mens wil ik liever niet zijn.

In welke situatie springen al je goede voornemens samen met je pasje je portemonnee uit? Daar bewust van zijn/worden brengt je al een eind in de goede richting. Namelijk op het pad met de minste verleiding.

2. Ga verleiding uit de weg

Mijn lievelingswinkels probeer ik te vermijden rond deze maand waarin alles glitter en glamour spreekt in bijvoorbeeld  Other stories of mijn all time favorite Weekday, minimalistisch maar toch zeer stylish. Niet alleen ben ik gewend om mezelf te verwennen met nieuwe outfits voor onze familiediners en dansfeestjes. Ook wil ik iedereen die me lief is overstelpen met gezellige snuisterijen zodat ze weten dat ik écht van ze hou. Dat ik dan boven mijn budget uitga doe ik af met: ach joh maar het zijn de fééstdagen en in januari en februari maakt het toch niks uit als ik geen geld meer heb. Ohja Daphny? Weet je zeker dat volgende maand Daphny er ook zo over denkt? I don’t think so. Wat ik dan wel doe als ik niet in de stad slenter, brengt ons bij punt drie.

3. Besteed je vrije tijd aan duurzame projecten

GA DUS NIET DE GEZELLIG VERLICHTE STAD IN OP DONDERDAGAVOND! I see what you did there Amsterdam. Kies ervoor om extra speciale kerstkaarten te knutselen. En schrijf deze vol met liefdesboodschappen. Zo kun je de liefde die je voor je people voelt ook kenbaar maken. Of bereid extra uitgebreide dinertjes voor. Word je gezin ook nog eens heel gelukkig van. En het past helemaal in de koude decembermaand waar het naast cadeaus voor je liefsten draait om samenzijn, gezelligheid en éten!

4. Kleine genoegens

Deze maand draait eigenlijk meer om dankbaarheid dan om groot genot. Die dankbaarheid maakt dat je je zo liefdevol voelt. Je staat even stil bij je eigen geluk. Je ziet de mooie mensen in je leven en herinnert de fijne momenten die je samen hebt beleefd. Dat gevoel wil je vasthouden, delen en vieren met iedereen. Eigenlijk is het dan emotionele luiheid of onkunde om in zo’n bui iets te kopen om het fantastische gevoel vast te houden. Je kunt ook stilstaan bij wat je voelt en ’t er gewoon laten zijn.

last but not least

5. You’re the BOSS

Stel jezelf bij iedere aankoop de vraag of dat wat je toe wilt voegen aan je leven ook echt iets heeft toe te voegen aan jouw leven. Want jij bent de enige die daar een antwoord op kan geven.

Gepost door:motherofminimalists

Editor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s