Eén van de favoriete boeken van elke minimalist in wording is toch wel Opgeruimd! van Marie Kondo. Zeker als je non-conform intrede wil doen in het klassieke minimalisme. Ik was daarin geen uitzondering Marie Kondo bracht me in beweging. Alles wat eerder passief lag te verstoffen, komt nu in actie: lichaam, geest en mijn spullen. Ik verzamelde en bewaarde mijn lievelingsspullen. Tot dit boek me deed inzien hoe zonde het is om je peperdure parfum niet te gebruiken omdat het je zo waardevol is. Ja, ik was er eentje van het kaliber laat je designertasje maar opgeborgen in zijn stoffenzakje liggen, zo komen er ten minste geen krasjes op. Maar nu..

Achteraf vind ik dat niet alleen zonde ook vind ik het een teken dat ik mezelf niet serieus genoeg nam of genoeg liefhad om dat waar ik werkelijk gelukkig van werd te gebruiken. Dat is nu wel anders kan ik je vertellen. Juist de items waarvan ik een gelukzalige glimlach op mijn gezicht krijg, pak ik als eerst. Als ik nu een geurkaars koop van dertig euro dan steek ik hem zo gauw als ik kan aan. En wat denk je? Het verandert de sfeer in huis. Ik voel me thuis meer op mijn plek dan voorheen. Ik voel me er veilig en geborgen. Het is de plek waar ik ‘t creatiefst ben, geen koffietentje meer nodig voor mijn schrijfwerk. De dingen die ik het liefst doe gebeuren als het even kan in mijn appartementje. Mijn huis is nu echt mijn thuis geworden.

Dat ik een actieve gebruiker ben geworden is niet de enige verandering. Ik heb minder spullen en kan ook kan ik beter nee zeggen tegen nieuwe spullen. Als je zoveel uiteindelijk toch weg doet, is het in de eerste instantie dan wel echt waard om het te hebben? Bye fast fashion.  Bye woontrend du moment.

Wat er na de grote opruimronde  overbleef; wees me erop dat inspiratie één van de belangrijkste punten in mijn huis is. Een sfeer die aanzet tot creatie door muziek, geur en kunstfotografie.  Deze dingen hebben een prominente plaats in mijn huishouden. Eerder was dat misschien ook al zo, maar viel het minder op door de gezellige opbergdozen, romans en prullaria die mijn huis ‘opleukten’.

Mede door die inspirerende sfeer ben ik zelf aan het maken geslagen van ingelijste short poems en geborduurde t-shirts. Dat maakt van mij een gelukkig mens en geeft zingeving in mijn existentialistisch bestaan.

Dus ja, Marie Kondo heeft mijn leven echt veranderd in positieve zin. Al moet ik toegeven dat mijn huis nog steeds rommelig is, maar daarover zegt de opruimgoeroe ongeveer iets als dit: als er nog rommel is, ben je nog niet klaar en heb je nog niet alles wat je niet gelukkig maakt weggedaan. Dat vind ik dus het mooiste aan alles, dat je gewoon blijft schrappen tot alleen je subjectieve essentie overblijft. En die zal altijd een beetje anders zijn, maar altijd helemaal jij.

Posted by:motherofminimalists

Online creative Digital editor Mom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s